Hva er egentlig te?

Hei! Så hyggelig at du tar deg tid til å lese våre tips til hvordan du får den perfekte koppen med te! Vi har vel alle vært innom både kjedelige, smakløse, bitre og direkte usmakende brygg. Fortvil ikke, løsningen er her, men før vi kommer til selve bryggingen er det greit med en liten innledning til hva te egentlig er.

Teens mangfoldige univers byr på et enormt repertoar av fantastiske smaker. Akkurat som med et godt måltid eller en god kopp kaffe er det likevel ett hinder mellom en god teråvare og et brygg som lever opp til sitt fulle smakspotensial - tilberedelsen! Jo høyere kvalitet på teen, jo mer vil også (snarveier i) tilberedelsen påvirke sluttresultatet.

I utgangspunktet kommer alle verdens tevarianter fra den samme planten - Camellia Sinensis. Denne busken vokser fortsatt vilt noen steder i India og Kina, hvor det er funnet eksemplarer som er over tusen år gamle. I dag dyrkes Camellia Sinensis i hovedsak kommersielt - i form av velstelte busker og små trær - mange steder i verden. Teplanten trives best i tropiske og subtropiske klima, og de beste dyrkeområdene ligger i et belte rundt ekvator i fjellområder opp mot 2000 meter over havet. Kina, India, Japan, Sri Lanka og Taiwan regnes som de klassiske landene innenfor teproduksjon.

I teorien er det kun uttrekket fra Camellia Sinesis som regnes for te, men i Norge har ordet likevel blitt en fellesbetegnelse for drikker som brygges på samme måte som te. Det kan være alt fra urter og tørket frukt, til blader og blomster. De variantene som kommer fra teplanten er hvit, grønn, sort, oolong og pu-erh, og det er måten bladene og skuddene blir prosessert på som bestemmer hvilken kategori de ulike teene tilhører.

Sjekk ut vårt store utvalg av te i alle varianter.

En sort te har for eksempel fått langt røffere behandling enn en hvit te, noe som gjenspeiles i tekoppen. Det betyr at te må brygges med hensyn til hvilken kategori den tilhører - hvis ikke kan det fyldige bli tynt, det kraftige bli smakløst eller det elegante beskt og bittert.

Spesielt innenfor kategoriene som ikke har ingredienser fra tebusken er det stor forskjell på smaksintensitet og egenvekt, så her er det bare å prøve seg fram med sine favoritter. Det finnes ingen fasit - som med så mye annet handler opplevelsen av te hovedsaklig om smak og behag!

Så, hvordan lage perfekt te?

All vår te er merket med anbefalt dosering, temperatur og bryggetid, da det kan være små variasjoner. Våre produsenter legger ned mye tid og ressurser i å komme fram til hvordan deres te bør tilberedes for å smake best mulig, men husker du tre enkle ting har du kommet langt på veien til den perfekte tekoppen:

  1. Dosering
  2. Temperatur
  3. Trekketid

Når det kommer til dosering så er det viktig å ikke bruke for lite te, men heller ikke for mye. Som en huskeregel kommer du langt med å benytte omtrent et gram med te per desiliter vann. Har du ikke vekt bruker du omtrent én teskje med te per desiliter vann.

Vi anbefaler å la teen i så stor grad som mulig få flyte fritt i vannet den brygges i. De fleste tesorter ekspanderer når man brygger den og det er når man tilrettelegger for dette at man får fram det totale smaksbildet. Hvis du for eksempel benytter en liten teklype vil teen bli klemt, ha liten plass til å utvide seg, og man risikerer å presse ut uønskede smaker fra teen. Engangsfilter, serveringskanne med sil eller en romslig sil til kopp fungerer bra.

Sjekk ut vårt utvalg av tilbehør.

Når du nå har målt opp riktig mengde te er du vel trygg tenker du? Enda viktigere enn riktig dosering, er riktig temperering av vannet. Som nevnt innledningsvis er det stor forskjell på de ulike tekategoriene, dette gjenspeiles også i hvilken temperatur som må til.

I Norge er vi så heldige at vi har noe av verdens beste vann direkte i kjøkkenkranen. Bruk rent, ikke tidligere oppvarmet vann og sørg for at alt serveringsutstyr er rengjort. Har du en vannkoker eller tekanne med temperaturkontroll er du heldig. Hvis ikke er den enkleste måten å få vannet til riktig temperatur på å koke det opp, for så å la det synke til riktig temperatur. Benytt gjerne et te-termometer for full kontroll på temperaturen. 

Når teen er dosert og vannet er varmt kommer vi til det siste og viktigste - trekketiden. Det er her forskjellen på en god og en dårlig kopp te virkelig kommer fram. Tar du ut teen fra kopp eller kanne for tidlig får du kun ut deler av smaksbildet, og teen vil oppleves som tam og kjedelig. Lar du teen trekke for lenge risikerer du at den blir for kraftig, bitter og besk, eller i verste fall direkte usmakelig.

Noen enkle huskeregler takk?

Så, hvordan lager man egentlig den perfekte tekoppen da? Som med alt annet kan man gjøre det så enkelt eller avansert som man ønsker, men her har du tre tips: Benytt skikkelig te av god kvalitet, bruk god tid og følg disse generelle anvisningene:

Sort te og pu-erh

  • 1-2 gram per desiliter, 95℃, 3-4 minutter trekketid.
  • Sort te er robust og trenger derfor høy varme for å ekstrahere smaken.

Grønn te, med og uten smak

  • 1-2 gram per desiliter, 75-85, 2-3 minutter trekketid.
  • Grønn te er mer delikat enn sort te og bør behandles mer ømfintlig. Trekkes den i for varmt vann "brenner" man teen og mye av de unike smakene forsvinner.

Hvit te

  • 1-2 gram per desiliter, 75-80℃, 3-5 minutter trekketid.
  • I likhet med grønn te er hvit te en delikat te som trenger ømfintlig behandling.

Oolong te

  • 1,5 gram per desiliter, 85-95℃, 3-5 minutter trekketid.
  • Oolong-te kan normalt brygges opp til tre ganger på samme blader.

Rooibos

  • 2-3 gram per desiliter, 95-100℃, 3-5 minutter trekketid.

Frukt og Urtete

  • 2-3 gram per desiliter, 95-100℃, 4-5 minutter trekketid.
  • Det kan være stor variasjon i hva disse teene inneholder, men siden det handler om å ekstrahere smak fra tørket frukt så tåler disse tetypene mye varme og det er lettere å endre dosering etter eget ønske uten å under/overekstrahere. 

Ble det mye informasjon på kort tid? Se denne flotte oppsummeringen fra Solberg & Hansen: