Hva er greia med te og koffein?

Det finnes svært mange meninger, og myter, om te og koffeininnhold. Men hva er egentlig greia?

Opprinnelig kalt teanin, ble koffein først oppdaget i te i 1827. Senere ble det fastslått at teanin i te var identisk med koffein i kaffe, og begrepet teanin ble etterhvert droppet. Selv om koffein i te og kaffe teknisk sett er identisk, er opplevelsen annerledes på grunn av tre viktige faktorer:

  1. Det er betydelig mindre koffein i den gjennomsnittlige tekoppen - spesielt når man inkluderer grønn og hvit te, ettersom disse brygges i kortere tid og ved lavere temperatur.
  2. L-theanin, en aminosyre som bare finnes i te, har en avslappende effekt som motvirker koffeinens uro, uten å redusere den oppkvikkende effekten.
  3. De høye nivåene av antioksidanter som finnes i te bremser kroppens absorpsjon av koffein - noe som resulterer i en mildere effektstigning i kroppen og en lengre årvåkenhet, uten det velkjente «koffeinkræsjet» man får av kaffe.

Den største myten om koffeininnholdet i kaffe kontra te er at te inneholder mer koffein enn kaffe. Selv om dette er sant når man sammenligner kaffe og te i tørr form, blir det allikevel feil når man sammenligner ferdigbrygget te og kaffe. Grunnen til dette er at man benytter under halve mengden teblader kontra kaffebønner. Mange hevder også at sort te inneholder langt mer koffein enn grønn te, men dette er også feil - det er heller tvert om. Vi kommer tilbake til dette.

Sjekk ut vårt store utvalg av te.

Men hva med koffeinfri te da?

For å si det enkelt - koffeinfri te finnes egentlig ikke.

All ekte te kommer fra den samme planten - camellia sinensis, som inneholder koffein. Her til lands bruker vi derimot begrepet te også om infusjoner som består av rooibos, urter, kamille, peppermynte og frukt. Alle disse variantene er naturlig koffeinfrie, så sånn sett kan man jo si at det finnes koffeinfri te.

For å eliminere koffeininntaket fullstendig må man rett og slett bytte ut teblader med andre varianter.

Hvordan kroppen reagerer på koffeininntaket varierer også fra person til person og det er umulig å gi en fasit på dette. Mens noen kan drikke flere kopper koffeinholdig te rett før sengetid uten noen som helst problemer med å sovne, ligger andre søvnløse i timesvis flere timer etter at tekoppen ble tom. Løsvekt-te av god kvalitet kan ofte trekkes flere ganger og koffeininnholdet reduseres når man brygger på tidligere brukte teblader, så et alternativ kan være å spare på tebrygget fra tidligere på dagen og brygge en kveldskopp av dette.

Prøv deg frem - liker du å slappe av med en kopp te på kveldstid, men resultatet blir at du ikke får sove finnes det heldigvis et stort utvalg av infusjoner helt uten koffein. 

Les mer om de ulike tetypene i vår bryggeguide.

Så hva er konklusjonen?

Mengden koffein i te avhenger av en rekke faktorer, deriblant temperatur, bryggemetode og tiden man lar teen trekke i vannet. Bladplasseringen på teplanten påvirker også innholdet av koffein - de yngste bladene høyest på planten inneholder den største konsentrasjonen av både koffein og antioksidanter.

Den største innvirkningen på koffeininnholdet er rett og slett vanntemperaturen og lengden på tebryggingen. Sorte, grønne og hvite teblader har overraskende likt koffeininnhold, men te som trekkes i 5-6 minutter i kokende vann vil naturlig nok overføre langt mer koffein til koppen enn te som trekkes i 80-90 graders vann i 2-3 minutter.

Matcha er faktisk den tevarianten man får i seg mest koffein av, årsaken til dette er rett og slett at matcha er finmalt grønn te, og når man drikker denne drikker man rett og slett opp tebladene, i stedet for avkoket.

For å konkludere og gjøre det litt mer visuelt: